retailers.2x Created with Sketch.
Solutions for Retailers >

Blogi

Millaiset tuotteet tavararyhmääsi kehittävät?

26.05.2021

arrow-down Created with Sketch.

Kauas on tultu ajoista, jolloin maitohyllyä koristi kolme eriväristä, rasvapitoisuudeltaan vaihtelevaa tölkkiä. Kaupan valikoimien kasvaessa ovat kasvaneet myös kuluttajien tarpeet. Suuhumme ei päädy silkkaa ravintoa, vaan samalla voimme voidella ärtyvää suoltamme tai kolkuttelevaa omaatuntoamme. Laajat, monipuoliset valikoimat mahdollistavat omaan ruokavalioon tai eettisiin periaatteisiin sopivat valinnat. Kun kaikille ei ole tarpeen tarjota kaikkea mutta kilpailu asiakkaista on kovaa, on elintarviketeollisuusyrityksille yhä tärkeämpää tunnistaa millaiset tuotteet markkinoilla menestyvät.

Viime vuosina syömisestä on tullut yhä yksilöllisempää, kuluttajien valveutuneisuuden ja henkilökohtaisten terveysnäkemysten lisäännyttyä. Ymmärrys omien ruokavalintojen ja -valioiden vaikutuksista saa monet meistä poimimaan ostoskoriin esimerkiksi vastuullisesti tuotettuja tai vähän hiilihydraatteja sisältäviä tuotteita. Kasvipohjaisten juomien ja - proteiinivalmisteiden valikoiman laajennuttua päätyy niitä yhä useammin myös muiden kuin vegaanien tai kasvissyöjien laseihin ja lautasille. Luomutuotteita löytyy tänä päivänä monista tuotekategorioista ja entistä useammasta ostoskorista; Pro Luomun mukaan vuonna 2020 lastenruoista ja kananmunista luomuna ostettiin jo yli viidesosa. Elintarviketeollisuus ja vähittäiskaupat ovat reagoineet luomumyynnin kasvuun tarjontaa laajentamalla – esimerkiksi K-ryhmä kertoo vastanneensa kuluttajien kysyntään lisäämällä luomutuotteiden määrää valikoimissa.

Ostopäätöstä varten moni kuluttaja haluaa tietää, mitä ruoka pitää sisällään tai missä ja millaisissa oloissa se on tuotettu. Yhdentekevää ei ole myöskään tuotteen ulkokuori: pakkauksen kierrätettävyys tai biohajoavuus voivat siivittää tuotteen ostoskoriin, tai jättää sen ulkopuolelle. Ostopäätöstään eri näkökulmista punnitsevaa kuluttajaa tuskin haittaavat elintarvikevalmistajan pyrkimykset kohti ilmastotavoitteita, kuten hiilineutraaliutta. Vaikka tuote ei päädy kuluttajan ostoskoriin ensisijaisesti pakkauksen perusteella, viestii pakkaus kuluttajalle sen sisällöstä Package-Heroes-hankkeen mukaan. Ostopäätöksen kahden tasavahvan tuotteen välillä voivatkin ratkaista pakkauksen ominaisuudet.

Kuluttajat hyödyntävät monipuolista tuotetietoa ostopäätöstensä tukena. Pinnalla olevien vegaanisten tai gluteenittomien, kuten myös muiden erityisruokavalioihin sopivien tuotteiden myyntitiedot kertovat niiden todellisesta menestyksestä. Koronapandemian aikana kotimaiset elintarvikkeet ovat käyneet hyvin kaupaksi. Tuotteiden alkuperästä tai vastuullisuudesta kertovien pakkausmerkintöjen lisäksi markkinatilanteesta viestivät tiedot pakkauksen kierrätettävyydestä. Vastuullisuuden vakuudeksi kaivataan kaupparyhmiltä sanojen sijaan tekoja. Kestävän kehityksen huomiointi valikoimissa mahdollistaa kuluttajien ilmastoystävälliset valinnat.

Tuoteominaisuuksia eli attribuutteja tarkastelemalla saadaan arvokasta viestiä siitä, millaiset ominaisuudet ja tuotteet markkinoilla juuri tällä hetkellä menestyvät sekä ketkä niitä ostavat. Tiedon pohjalta on mahdollista ymmärtää paremmin, kuinka valikoimasi vastaa loppukuluttajan tai kaupan tarpeisiin, toiveisiin ja tavoitteisiin. Kategorian tarkastelu tuoteattribuutit huomioiden lisää ymmärrystä omasta asemasta suhteessa muihin. Kuulunko etujoukkoihin vai onko minulla kirittävää? Missä on hyödyntämätöntä potentiaalia tai pystyisinkö tuomaan omien brändieni vahvuudet vieläkin selkeämmin esiin kaupalle?

Attribuutteja tarkastelemalla saadaan arvokasta viestiä siitä, millaiset ominaisuudet ja tuotteet markkinoilla juuri tällä hetkellä menestyvät.

A² Category Analyticsin raporteilla pääset kattavasti tarkastelemaan erilaisten tuotteiden ja tuotejoukkojen myyntiä ja kehitystä. Hyödynnettävissäsi on kymmeniä vaihtelevia tuoteattribuutteja, joihin liittyvää tietoa pääset helposti ja läpinäkyvästi jakamaan eri osapuolten kesken. Uudetkin innovaatiot ja niiden menestyminen on helposti havaittavissa, sillä attribuuttitietoa päivitetään jatkuvasti, markkinan ajankohtaisimmat teemat huomioiden. Tuoreimpiin tuoteominaisuuksiin kuuluvat mm. ilmastomerkintä, vegaaninen ja sokeriton. Faktaan pohjautuvan tiedon avulla voit konkreettisesti mitata ja selvittää, millaiset tuotteet juuri omaa tavararyhmääsi kehittävät. Mikäli attribuuttien hyödyntäminen ei ole sinulle vielä tuttua, niin pyydäthän meitä olemaan sinuun yhteydessä, autamme erittäin mielellämme!

Kiitos, ottakaa minuun yhteyttä!